Snooker NM – Finaledagen

Søndag morgen var det fire spente spillere som møtte opp i lokalene til Trondheim Snooker. Ikke bare skulle det spilles semi-finaler, men TV-bordet skulle i tillegg direktesendes på Adressa.no og vgtv.no.

Åpningsstøt i begge semi-finalene.
Edwin Ingebrigtsen i kommentatorboksen.

Før semi-finalene startet var det allerede et historisk resultat i årets NM: Vinneren ville uansett aldri ha vunnet tidligere, og fra en klubb som ikke har vunnet tidligere. Vi fra Trondheim Snooker var ekstra spente på om vi ville få en fra egen klubb som mester. Audun har vært i finaler tidligere, men ikke nådd helt opp.

Trondheim Snooker har alltid vært i front når det kommer til sending av turneringer på YouTube, men i år tar vi det et langt steg videre. Et samarbeid med Adressa.no har gitt oss mulighet til profesjonell direktesending, med flere kamera, produsent og kommentator. Første TV-kamp ble Audun R. Heimsjø mot Erik Dullerud, begge spiller for Trondheim Snooker.

For å gjøre sendingen ekstra god hadde vi med oss Edwin Ingebrigtsen. Edwin spilte selv i NM for Oslo Snooker, og tok med seg to seiere fra gruppespillet. Edwin er kjent for mange som snooker-kommentator på Eurosport, og løftet sendingen til nye høyder. Tusen takk for innsatsen!

Dommer Niklas Engström (til venstre), Erik Dullerud (i midten) og Audun R. Heimsjø

I kampen var det tydelig at begge spillerne ville komme videre til finalen. Audun startet best, og ledet snart 2-0. Endelig våknet Erik og tok et viktig 3. parti overlegent. Audun svarte i parti 4, og var dermed bare ett parti unna finaleplass, med 3-1. Neste parti ble nervøst, og det var vanskelig for Audun å avgjøre kampen. Erik fikk redusert ledelsen.

Dommer Oddbjørn Bolkan
Dommer Niklas Engström hadde god kontroll på de to spillerne.

I 6. parti startet Erik best, men Audun gjorde et viktig 30 break for å få en ledelse inn i de siste kulørte. Likevel fikk Erik en mulighet til å spille seg ut, men det gikk ikke. Til slutt kunne Audun avgjøre kampen, og selv om han nok ikke var fornøyd med spillet hele veien var han glad for å komme i finalen.

For anledningen var vi også så heldige å få hjelp av to sertifiserte snookerdommere. Niklas Engström spiller for Oslo Snooker, og Oddbjørn Bolkan representerer Stord Snookerklubb. Begge to har tatt kurs som snookerdommere, og har dømt flere NM-kamper de siste årene.

John Christian Vespestad (til venstre) tar Magnus M. Melien i hånden før kampen starter.

I den andre semifinalen, mellom Magnus M. Melien (Trondheim Snooker) og John Christian Vespestad (Stord Snookerklubb) ble det enda mer spennende. Magnus tok en ledelse i kampen, men til slutt ble det et avgjørende parti på stillingen 3-3. Magnus var best i det avgjørende partiet, og John Christian måtte jakte snookere for å ha en mulighet. Han lyktes ikke, og dermed var Magnus videre til finalen. Det var dermed klart at det ville bli en Norgesmester fra Trondheim Snooker.

Finalistene! Audun (til venstre) og Magnus, begge fra Trondheim Snooker.

I finalen var begge spillere nervøse, ikke bare er det stort å spille om en NM-tittel og Kongepokal, men i tillegg å være direkte på adressa.no og vgtv.no øker presset. For Audun ble kampen vanskelig, og han fikk aldri til de høye seriene og gode spillet som han er kjent for. I 4. parti ledet Magnus 2-1, og Audun hadde en god sjanse til å utligne stillingen. Men etter å ha lagt seg selv i snooker klarer Magnus et sterkt utspill, og øker ledelsen til 3-1.

Magnus i støtet under finalen.

I neste parti viste Magnus at Kongepokalen tilhørte han. Et avgjørende 64 break etterlot ingen tvil, vi hadde fått en ny Norgesmester. Bronsemedaljer ble delt ut til 3. plasser: Erik Dullerud og John Christian Vespestad. Audun R. Heimsjø fikk sølvmedalje, og Magnus fikk gullmedalje, NM-pokal og Kongepokal.

Det gjenstår å takke alle deltagere og publikum, sponsorene Rosenborg Malerteam, Vintervoll og Adresseavisen, alle frivillige i Trondheim Snooker og andre som har hjulpet oss med å arrangere dette Norgesmesterskapet.

En lykkelig Norgesmester.