NorgesCup hos Trondheim Snooker

Trondheim Snooker arrangerte NorgesCup for første gang i Trondheim på mange år.
Vi er godt fornøyde med oppmøtet, arrangementet og ikke minst: resultatet!
Les alt om NC-2 her!

NorgesCup

Når det kommer til snooker har ikke Norge en lang historie med nasjonale turneringer og mesterskap. På slutten av 80-tallet startet man å arrangere Norgesmesterskap i snooker, og på starten av 90-tallet ble det tradisjon å avholde 4 til 8 NorgesCup’er hvert år. Disse har for det meste blitt holdt i Oslo, men Stavanger og Sarpsborg har også arrangert flere NC. De siste årene har det bare vært Oslo og Sarpsborg som har arrangert NC og NM, men nå har altså Trondheim også kommet inn i det gode selskap.

For alt du vil vite om Norske mesterskap i snooker kan du besøke Snookersi’a, som har alle resultater. Denne sida blir kontinuerlig oppdatert, og er grei å ha i bakhand hvis man vil sjekke hvem som vann snooker-NM i 2004, for eksempel.

DSC_0047

Forberedelse til NorgesCup

En av grunnene til at Trondheim Snooker ville starte i egne lokaler var muligheten til å arrangere NorgesCup. Det er visse krav som stilles til lokalet, og bordene. Selv med splitter nye bord viste vi at det var mye arbeid som måtte gjøres før vi kunne ta i mot Norges-eliten.

Med nye lysarmaturer ble spilleforholdene mye bedre
Med nye lysarmaturer ble spilleforholdene mye bedre

Ett problem vi hadde var dårlig belysning over bordene. Lyset fra lampene vi hadde kjøpt inn var ikke sterkt nok til å lyse opp bordoverflaten tilstrekkelig. Vi hadde tidligere fått en del lysarmaturer som skulle kastes, og kunne nå montere 4 av disse over hvert bord. Vi monterte de med en liten vinkel, for å fokusere lyset best mulig. Resultatet ble veldig bra!

Godt lys var også viktig for å få et godt resultat på Live streamingen som vi gjorde under NC-2, og som vi gjør ved alle våre turneringer.

Med Roger på laget er det fort gjort å sette inn en dør og et vindu i veggen. Gjort på en dag!
Med Roger på laget er det fort gjort å sette inn en dør og et vindu i veggen. Gjort på en dag!

Fordi vi er i en betong-kjeller er det vanskelig å få til den stille atmosfæren som en snooker-turnering skal ha. Det var derfor viktig at vi hadde et pause / TV – rom, der de spillere som venter på kamper kan slappe av og prate. Dette rommet vil også fungere som kiosk, og kontor. I løpet av helgen gikk snooker-VM på storskjermen.

For at man skal kunne følge turneringen lagde vi en dør og et vindu inn til pauserommet. Dermed kan man følge spillet, og diskutere kampene, uten å forstyrre spillerne. Etter hvert var det vår egen stream som gikk på storskjermen, og man kunne høre knipsing og sukking med 2-3 sekunds forsinkelse fra naborommet.

Lokalet har blitt veldig flott, og det er en god atmosfære og stemning der. Spilleforholdene er topp, og alle deltagere på NC virket fornøyde.
Lokalet har blitt veldig flott, og det er en god atmosfære og stemning der. Spilleforholdene er topp, og alle deltagere på NC virket fornøyde.

Besøk fra Oslo

Umar trener før han skal spille kamp
Umar trener før han skal spille kamp

Dessverre var det ingen fra Sarpsborg som kunne delta på NC2, men det kom 5 spillere fra Oslo Snooker. Noen av disse var favoritter til å vinne turneringen, slik som Tore Skagestein, som har vunnet flere NC’er, og er rangert som nummer 1 i Norge. En annen det var høye forventninger til var Umar Hayat, som er kjent for å være en meget kompetent break builder.

Vi i Trondheim Snooker setter veldig stor pris på at de tok turen til Trondheim, og gjorde denne NC’en til noe mye mer enn en vanlig Trondheim Snooker – turnering.

Vi fikk også besøk fra andre klubber i Trondheim. Roger Lysholm fra Trondheim Biljardklubb gikk langt i turneringen, og viser at pool-spillere kan hevde seg ved et snookerbord også. Vi vet det er flere som ønsker å prøve seg ved snookerbordet, og vil oppfordre de til å bli med på turneringer vi arrangerer. Det er slett ikke utenkelig at noen snookerspillere dukker opp på pool-turneringer i fremtiden heller!

Turneringen

Formatet på turneringen var gruppespill første dagen, og sluttspill andre dagen. Med 17 påmeldte ble det 3 grupper med 4, og en gruppe med 5 spillere. Alle kamper i gruppespillet var best av 3 parti. Når alle kamper var ferdig gikk 1. plassen i hver gruppe direkte til kvart-finalene, medan 2. og 3. plassene spilte 8.dels-finale om de siste 4 plassene i kvart-finalene. For alle resultat og plasseringer fra turneringer: gå hit!

Odne styrer poengsystemet
Odne styrer poengsystemet

Trondheim Snooker har gått i føringen for Live Streaming av turneringene vi arrangerer, og NC ble selvsagt ikke et unntak. Vi har 20 timer med snooker som snart dukker opp på vår Youtube-side. Her er Odne i sving med å styre kamera og poenggiving. For at seere skal få noe ut av streamen er poeng viktig.

I løpet av turneringen var det 10-20 som følgte med på internett, og det var 20-30 som såg den spennende finalen. Vi håper dette kan bli populært, og gjøre at flere vil komme innom lokalet, både for å spille, men også se snooker. Det er en bra publikumssport når man begynner å forstå seg på det. På vårt nivå er det langt mellom de store seriene, men det er fortsatt spennende kamper.

Ut av gruppespillet var Tore, Umar, Matin og John direkte videre til kvart-finalene. Roger L, Nikolai, Erik og Hermund vann sine 8.dels-finaler. I semi-finalene gikk Erik og Umar av med seieren mot hhv. Hermund og Roger L. Det var dermed duket for et super-oppgjør mellom Erik Dullerud (Trondheim Snooker) og Umar Hayat (Oslo Snooker).

Pokal og rankingpoeng står på spill, i tillegg til heder og ære selvsagt
Pokal og rankingpoeng står på spill, i tillegg til heder og ære selvsagt

Finalen

I finalen var det altså Erik mot Umar i en best av 7 kamp. Med ca 10 tilskuere i lokalet, og 25 som følgte med på internett var presset stort for de to spillerne. Ingen av de har vært i en NC-finale før, og begge vil veldig gjerne vinne. Erik fikk også sjansen til å bli den første Trondheim Snooker spiller som vinner en NC, og det i den første NC som Trondheim Snooker arrangerer. Det var ikke fritt for at publikum heiet litt ekstra på han.

Erik Dullerud i støtet
Erik Dullerud i støtet

Erik “Donkerud” Dullerud startet sin snookerkarriere i XXXX. I flere år spilte han med venner og bekjente, og møtte på den måten Odne i 2010. Sammen startet de gutteklubben Trondheim Snooker. I 2011 deltok han i NM i Oslo, da som representant av Dora 1, siden Trondheim Snooker ikke hadde etablert seg som et idrettslag enda. Han endte på en delt 3. plass, noe som var veldig sterkt. For mange av oss andre var det å delta i NM en umulighet, men allerede neste år reiste vi 6 spillere fra Trondheim Snooker for å delta, mye takket være Erik. Erik har holdt treningstimer med de medlemmer som ønsker det, der han har gitt råd og coaching.

I 2011 flyttet Erik tilbake til Toten, og begynte å spille for Gjøvik/Raufoss BK. Han har bestemt seg for å flytte tilbake til Trondheim, og har tidligere i år signert overgang til Trondheim Snooker. Vi er veldig glad for å ha tilbake en av våre beste spillere, og en av grunnleggerne av klubben.

Umar Hayat i støtet
Umar Hayat i støtet

Umar Hayat er kjent for å ha gjort en 120 serie før han kom til Norge. I Norge har han gjort 100-serier også. Han deltok for første gang i en NorgesCup i 2012, og har flere ganger kommet på 3. plass. Dette var hans første finale i en større turnering.

Finalen var best av 7 parti, og Umar startet best. Han gikk opp i 2-0 ledelse, men Erik svarte sterkt, og utlignet til 2-2. Erik fortsatte best, og kom på hill, 3-2. Umar viste sine ferdigheter som break builder, og gjorde en 46 serie, noe som er klubb-rekord i våre nye lokaler. Tidligere i turneringen gjorde John en 44 serie, som også fortjener skryt!

Dermed var det hill-hill, 3-3. Vi fikk drømmefinalen med et avgjørende parti. Erik var i ledelsen stort sett hele partiet, og avgjorde det på de lave kulørte. Det var dermed klart at Erik Dullerud og Trondheim Snooker, i sin første NorgesCup på hjemmebane, har tatt seieren. Det ble stor jubel i lokalet.

DSC_0103

En skuffet Umar var en veldig verdig nummer 2, og det er sannsynlig at dette ikke var hans siste NC-finale. Vi får nok se mye til han i tiden fremover. Etter premieoverrekkelse og litt fotografering måtte Oslo-besøket reise, og turneringen var over.

En fornøyd Erik i kongestolen, med 1. plass-trofeet høyt hevet. Gratulere!
En fornøyd Erik i kongestolen, med 1. plass-trofeet høyt hevet. Gratulere!

Vi avslutter med et kort intervju med vinneren, Erik Dullerud:

Hvordan føltes det å vinne NC?

Det var faktisk morsomere enn det jeg hadde forestilt meg. Spiller ikke snooker for å vinne NC eller NM. Jeg har et mål om å lage en century før jeg er 100 år. Likevel er det morsomt å konkurrere. Artig å få til en partivinnende serie (23 break) på hill hill i finalen der de to siste rød var kjipt plassert. Da kokte det bra under vesten.

Hvordan vurderte du dine sjanser når finalen startet?

Før finalen startet var jeg sliten, men visste at Umar hadde en enda tøffere semifinale enn meg, så tenkte at jeg ville få sjanser. Hadde ingen nerver foran finalen. Umar er kjempemorsom å spille mot uansett, så gleda meg til å spille mot han. Han spiller en åpen snooker som passer meg godt! Etter første parti, der jeg ikke klarte å senke en ball, tenkte jeg at jeg ville unngå “whitewash”. Spilte elendig! Det snudde heldigvis!

Hva husker du best fra finalen?

Husker best den siste røde i siste parti som lå en halv milimeter fra kortvantet som jeg egentlig bør sukre inn, bestemmer meg likevel for å “put all eggs in one basket” og spille den med medium fart får å få godt legg på avgjørende svart. Hadde en veldig god følelse idet jeg treffer rød, men forventer likevel at den slamrer på det ultratighte Kurt/Strand bordet. Det beste støtet jeg har gjort under press.

Hvordan vurderer du dine sjanser til NM?

NM blir moro uansett! 4 dager spill, slik som det var i 2011! Det kan gå veldig bra eller det kan gå skikkelig dårlig. Har ikke noe større sjanser til å gjøre det bra selv om jeg vant NC2. Skal godt gjøres å ha slik flyt to turneringer på rad! Fornøyd hvis jeg når kvart’n!

Takk til de som følgte turneringen, i lokalet og på internett, og takk til deg som har lest denne artikkelen.

5 thoughts on “NorgesCup hos Trondheim Snooker

 • 25. april 2013 at 12:03
  Permalink

  Kjempefin artikkel Odne! Har har du fått med det meste! Flotte bilder og! Råbra! Ser at det må pusses sko til neste NC! 🙂

  Reply
  • 25. april 2013 at 12:44
   Permalink

   Ja, reagerte også på skoa dine.. 🙂

   Reply
 • 29. april 2013 at 13:25
  Permalink

  Hei til dere alle,
  Jeg vil gratulere TSK med et fantastisk flott spillelokale og en meget bra gjennomført turnering. Jeg har fått tilbakemeldinger fra en del av de som så på stream og de syntes det var noe av det beste de har sett fra norske arenaer. Veldig moro med slike flotte spilleforhold for snooker i Trondheim, og vil gjerne besøke dere igjen for å spille snooker.

  Mvh
  Roger

  Reply
 • Pingback:TS03 – Turnering April : Trondheim Snooker

 • Pingback:NC 1 – 2014 – Trondheim : Trondheim Snooker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *