Nordisk Mesterskap – Dag 0 – Spillerne

Siden dag 1 er spillefri og kun vil bli brukt til reise, innlosjering og spillermøte, kommer i stedet en fyldigere presentasjon av troppen, både spillere og dommere.

Noen viktige linker som er verdt å få med seg:
Oppsett og resultater
Youtube-kanal der stream kommer

SPILLERE:

Audun Risan Heimsjø (21) TRONDHEIM SNOOKER

Audun har spilt pool på høyt norsk nivå i flere år før han startet med snooker. Han har de siste 18mnd spilt alt av Norgescuper og NM’er i snooker, og gjort det svært bra. Det måtte imidlertid 6 andreplasser til, før han endelig kunne innkassere sin første seier. Sjelden har vel en seier i norgescup vært mer fortjent! Audun er også medlem av den relativt eksklusive norske «century-klubben». Det vil si spillere som har klart en 100-serie i match. Det tok han under et år, noe han nok kan takke seriøs biljardtrening gjennom flere år for.
I fjorårets Nordiske mesterskap kom Audun i en «tricky» gruppe mot blant annet trippel Nordisk mester (2000-2003) Johannes B. Johannesson. Audun vant da 2 kamper og tapte 2, men klarte utrolig nok å vinne gruppa, da alle spillerne endte opp med 2 seire. Den triple nordiske mester og regjerende finalist fra 2015, Johannesson, var slått ut! Audun fikk dessverre knalltøff motstand i fjorårets vinner McCabe, i 8-delsfinalen. Han tapte 4-2. Den atletiske trønderen med den hengslete stilen var imidlertid ikke langt unna en seier. En nydelig 60+ serie i et av partiene viste hva som bor i gutten.
Vi håper han tar et steg videre i årets Nordiske mesterskap, selv om det kan se ut som han også denne gangen har kommet i en tøff pulje. Spesielt Risto Vayrynen fra Finland kan bli skummel.

Tore Hansen (47) TRONDHEIM SNOOKER

Tore har vært en fin tilvekst til snookerfamilien de siste to årene. Han har jevnt og trutt forbedret seg, selv om han nok selv er den første til å innrømme at hans biljardteknikk av og til har vært et lite hinder i forhold til å nå helt opp. Hans finaletap mot Reidar Rundsveen i NC i fjor viste oss likevel at denne karen kan spille, når han har dagen.
Da Kurt Maflin var på «trenerbesøk» hos Trondheim Snooker, plukket Tore opp et par tekniske ting som tydeligvis gjorde susen. Ikke lenge etter, kunne han som andremann i Trondheim Snooker, innkassere sitt første ton (les: hundreserie). En misunnelig Nassim Sekat kunne ikke annet enn å applaudere. (You’ll get there Nassim!)
Med sin treningsiver, gode holdninger og ønske om framgang, har Tore vist alle i Trondheim at man ikke trenger å være 20 år og supertalent for å kunne nå opp.
Under nordisk i fjor klarte ikke Tore å gå videre fra gruppespillet, selv om han fulgte gruppevinner Sigurdur Kristjansson helt til døra i en høydramatisk match. Vi ønsker deg lykke til i årets Nordisk, Tore.

Magnus Martinsen Melien (18) TRONDHEIM SNOOKER

Magnus var opprinnelig reserve til Nordisk, men fikk plassen da Nassim Sekat måtte melde frafall. Det siste året har Magnus deltatt på det meste. Hans 5. plass i sesongens første turnering var overraskende på de fleste. Faktisk burde han gått enda et steg videre i denne turneringen, men en «twitch» på avgjørende siste svarte fra prikk, reddet en hvis Totning fra et ydmykende tap.
I sesongens siste turnering var Magnus igjen på krigsstien. Denne gangen var det Umar Hayat Ali, som slapp med skrekken på avgjørende svart ball. Magnus deltok i 6 turneringer i 2016, og havnet på en 10. plass på rankinglisten for snooker 2016.
Hvis Magnus fortsetter å trene og spille turneringer, vil han virkelig bli en spiller å se opp for. Hans fine teknikk og gjennomføring av støtet er noe å bygge videre på. Som debutant skal Magnus spille på seg erfaring på Island. Slipp ned skuldrene og kos deg!

Erik Dullerud (35) TRONDHEIM SNOOKER

Litt kleint å skrive om seg selv, men i mangel på co-skribenter i den norske leiren, gjør jeg et forsøk.
Denne turneringen blir min femte med flagget på brystet, og det et like moro hver gang. De store resultatene har imidlertid uteblitt, men synes det fortsatt er givende å konkurrere. Med unggutter som Audun, Nassim, Magnus med flere, blir det vanskeligere å hevde seg. Som et desperat forsøk på å beholde landslagsplassen noen år til, kjøpte jeg derfor i fjor Reidar Rundsveen sitt gamle bord og kan slik sett, ikke klage på lang veg til «klubben».
Fjorårets Nordisk ble en skikkelig opptur, da jeg overrasket meg selv og alle andre med å vinne gruppa, foran spillere som Simon Lindblom (3.plass) fra Sverige. Jeg kom imidlertid raskt ned på jorda mot regjerende mester Rune Kampe i 8-delen (Kampe tapte overraskende mot Antti Tolvanen i gruppespillet.) Det ble tap 4-1.
Problemet mitt har alltid vært at bunnivået er forferdelig dårlig, og kommer jeg først ned i «gjørma» klarer jeg sjelden å dra meg opp, uten en snill, behjelpelig motstander.
Når det gjelder min gruppe denne gangen, er nok Johannes B. Johannesson favoritt på papiret. Seire mot de to danskene på dag 1, blir nok et «must» for min del, hvis jeg skal ha forhåpninger om å ta meg videre.

David Frew (51) OSLO SNOOKER

Med sine 51 år er David den fjerde eldste spilleren i turneringen. David fikk skikkelig smaken på å representere Norge under Nordisk mesterskap sist, og kunne stolt påberope seg tittelen «den eldste debutant for et norsk landslag noen gang». Under turneringen i Danmark var det lett å se at den «brummende» skotten, med de tørreste vitsene, storkoste seg. Etter at han selv var ute i gruppespillet, (gruppe med bl.annet regjerende mester Kampe) var David aktivt med i kommentatorbua og som dommer i gruppespillet. Faktisk var det nettopp David som tilslutt dømte finalen. På flyet hjem fortalte David at dette hadde gitt mersmak og at det neste målet var å kvalifisere seg til Island.
Gjennom gode resultater i turneringer både på øst, vest og midtnorge, sikret David plassen med god margin gjennom kvartfinaleplass i den siste turneringen.
En liten «fun fact» når det gjelder David, er at han som eneste «nordmann» (utenom Kurt selvfølgelig) har klart å kvalifisere seg til hovedrunden i en PTC. I Gdynia for et par år siden møtte han Michael Wasley i siste 128, en spiller som senere skulle knuse Ding i VM. Det ble naturlig nok tap, men likevel en fjær i hatten på unge Frew.

Chris Watts (33) OSLO SNOOKER

Chris har vært en del av snookeren i Norge siden 2009. På denne tida har han rasket med seg en drøss med NM gull, selv om det er fire år siden han har vunnet den gjeveste (og for mange, eneste) nemlig den individuelle 15 rød-tittelen. Likevel gikk han ubeseiret gjennom de turneringene han spilte i 2016, med unntak av lag NM finalen (partner Edwin Ingebrigtsen). Det er derfor liten tvil om at det er Chris som er vårt sterkeste kort under Nordisk denne gangen også.
Selv om Chris spilte mye snooker før han kom til Norge, hadde han ikke laget en «century» før han kom. Faktisk var den «magiske» 141 serien han laget i NM 2011, hans andre hundreserie noen gang.
Det som er mest «irriterende» med «Wattsy» er at han tilsynelatende ikke trenger å trene for å spille bra. Det ryktes om at han maks spiller en gang i uka på Oslo Snooker. Dette viser imidlertid hvor sterk han er mentalt, i tillegg til en solid porsjon talent, selvsagt.
Chris var svært nære medalje København. I år håper vi marginene er på Watts sin side.
NB: På papiret kan det se ut som Chris har havnet i «dødens gruppe» på Sagaøya. Både fjorårsvinner McCabe, unggutten Patrik Tiihonen og tidligere dansk mester Kandi, er sterke utfordrere. Det blir et «rotterace» om å nå de to øverste plassene i gruppa.

Reidar Rundsveen (46) OS BILJARD OG SNOOKERKLUBB

Reidar er den klart beste spilleren fra Vestlandet og endte på en solid andreplass sammenlagt i år. Han har i likhet med flere på laget en biljardbakgrunn fra 90-tallet. Han tok en lang pause på starten av 2000-tallet, før han igjen dukket opp til NM i 2014 i Trondheim. Da med ei snookerkø i handa. Om jeg ikke tar feil, kom han seg da helt til kvartfinalen. Etter den gang har Reidar stilt opp på det meste av turneringer, og er alltid med i toppen, med hans seier i NC 5 som et høydepunkt så langt. I tillegg har han vært primus motor for utvidelsen av lokalene på Os. Et lokale som etter min mening, har de beste spilleforholdene i Norge.
Reidar er den hyggeligste person du kan møte, men når det er tid for match, er han en pitbull! Han har det de på balløya kaller «bottle» noe som gjør han til en farlig konkurrent for enhver. Det var ikke tilfeldig at det var nettopp Reidar som puttet den avgjørende sorte i lag-NM finalen mot Oslogutta sist. Reidar har ikke helt fått spillet til å sitte i de to Nordiske mesterskapene han har deltatt i. Vi satser på alle gode ting er 3 på Island.

Kjell Pedersen (49) SARPSBORG SNOOKERKLUBB

Kjell begynner å bli en skikkelig veteran i snookermiljøet. Han har de siste par årene, vært den mest ivrige turneringsspilleren fra Sarpsborg. Undertegnede husker spesielt en turnering i Trondheim, da Kjell var litt seint ute med å bestille hotellrom. Løsningen ble å ligge i Polo’en på parkeringsplassen. Det var en rimelig trøtt og krombøyd Sarping som stilte til start dagen etter. 
Som den første rene Snookerklubben i Norge, brøytet Sarpsborg snooker, med bl.a Kjell i spissen, veg for både Oslo, Trondheim, Os og Stord. Selv om Sarpingene er nede i en liten bølgedal for øyeblikket, regner vi med at lysten til både å spille og arrangere turneringer kommer tilbake.
Kjell er alltid en spiller å regne med og han har også vunnet norgescup, selv om det er noen år siden nå. Hans teknikk og spilleforståelse er meget god. Han vil nok likevel være den første til å innrømme at en del matcher har endt med tap på grunn av at han har latt følelsene ta overhånd når matchen skal avgjøres. Kjell var ikke med i Nordisk i København i fjor, men stilte til start i Oslo, året før. Da fikk han en knalltøff gruppe med blant annet vinneren den gang, Rune Kampe. I år er Kjell ute etter revansj!

Dommerne:

Niklas Engstrom (38) OSLO SNOOKER

Niklas er en trivelig svenske som nå har bodd så lenge i landet at han snakker svorsk. Han er en ivrig turneringsspiller og tar gjerne turer utenfor Oslo for å konkurrere. Niklas bidrar godt til å «holde hjulene i gang» i Oslo snooker, og stiller opp som turneringsleder når det passer seg slik. Dessverre klarte ikke Niklas å kvalifisere seg til Nordisk i år, som spiller (noe han klarte i fjor). Da er det ekstra hyggelig at han ble valgt ut som dommer til mesterskapet.

Oddbjørn Bolkan (31) STORD SNOOKERKLUBB

Sammen med Stordgutta Simen Hatlevik og Arnfinn Saue, har Oddbjørn Bolkan blitt en gjenganger på norgescuper og NM. At en liten plass som Stord klarer å rekruttere så mange spillere, er virkelig imponerende. Kanskje de neste år har med en spiller til Nordisk også?
At Oddbjørn ble plukket ut til dommer, var fullt fortjent. Han har gjennom sin deltagelse og engasjement, bidratt til at snooker fortsetter å vokse i Norge.


Dette er en serie artikler som Trondheim Snooker kommer til å publisere i løpet av Nordisk Mesterskap 2017. Det er Erik Dullerud som vil skrive innleggene, og Trondheim Snooker publiserer de.
Vi håper denne serien blir spennende å følge, og ønsker våre deltagere fra Norge lykke til i turneringen. Vi kommer med mer info om oppsett, resultater og stream når turneringen nærmer seg.