NM Snooker 2017 – Oppsummering

Snooker NM er ferdig for i år; 110 kamper er spilt på 5 dager, 42 deltagere har blitt slått ut, og vi står igjen med en Norgesmester i snooker.

Bra deltagelse

Det ble tidlig klart for oss i Trondheim Snooker at årets NM kom til å bli et stort arrangement, og noe vi måtte forbedrede oss godt til. Vi satt oss et mål om 50 deltagere, og dermed ny rekord for 4 år på rad. Vi hadde også et mål om å tiltrekke oss publikum og media. Snooker er en spennende publikumssport, og med Eurosport sin dekning av VM har mange i Norge oppdaget sporten. Doghouse lagde en flott plakat som vi hengte opp rundt i Trondheim, betalte annonser på Facebook og tips til lokale media var noen av grepene vi tok for å nå ut til folket.

Til slutt var det 43 påmeldte da tidsfristen gikk ut, og vi kunne gjøre trekning. Noen interne kamper ble spilt allerede onsdag kveld. Det var en rolig stemning i lokalet den kvelden, og selv om noen av deltagerne fra andre klubber hadde begynt å komme til Trondheim var det stille og fullt fokus. Selv om ikke NM offisielt hadde startet er det vanlige regler for dresskode under de interne kampene også. Turneringsleder Roald Pettersen var skjerpet, og følgte spent med de første kampene i turneringen.

Før turneringen
Trekningen er gjort. Les våre første inntrykk.

Travelt gruppespill

Torsdag og fredag ble det for alvor fullt kjør. Omtrent 100 kamper skulle gjennomføres disse to dagene, fordelt på 8 grupper. Her får selv den mest erfarne turneringsleder testet sine evner. Det er som regel noen som ikke har mulighet til å spille sent, eller kommer med et senere fly, og alt dette prøver vi å legge til rette for. Kampene gikk fra klokken 10 til 22 disse dagene, og hvert parti ble registrert i CueScore.

CueScore – NM Snooker
Her kan du se alle deltagere, kampoppsett og resultater

Samtidig som alle kampene ble utspilt på våre 6 snookerbord var det et yrende liv i de andre rommene; på tv-stuen gikk det i sjakk og dart, og diskusjoner om snookerregler og støt på Live Streamen. På kjøkkenet var det kiosk, der flere frivillige har vært i sving med baking av kake og muffins, laget suppe og hjulpet med å holde alt rent og pent. Siden de fleste i klubben hadde kamper å spille var det veldig viktig for oss at vi hadde gode hjelpere.

I gruppespillet spilte favorittene bra, men noen overraskelser kom det også. Mats Schjetne, tidligere norgesmester i snooker, ble slått ut av gruppespillet. Fra Trondheim Snooker gjorde Magnus Melien en bra turnering, og gikk videre fra en vanskelig gruppe. Kai Owesen og Asbjørn Aalberg imponerte også, med gruppeseiere i sine grupper. Våre favoritter: Audun Heimsjø, Erik Dullerud, Nassim Sekat og Tore Hansen gikk også videre. Det var dermed 7 fra Trondheim Snooker blant de siste 16 i turneringen.

Atle Sponberg og Gunder Eriksen, begge fra Oslo Snooker, tok seg også videre til sluttspillet. Gunder kom til kvartfinale etter en lang og tøff kamp mot Martin Dahle på “TV-bordet”. Av andre favoritter som tok seg kontrollert videre til sluttspillet var Chris Watts (Oslo Snooker), Umar Ali (Oslo Snooker) og Reidar Rundsveen (Os Snooker).

 

Se flere bilder i “Fotogalleri 1”
Se et utvalg bilder fra torsdagen, tatt av Knut Heimsjø.

God dekning i media

Interessen for snooker i norske media har ikke vært mye å skryte av. Kurt Maflin har fått noe oppmerksomhet når han gjør det bra i turneringer, og Trondheim Snooker har også fått noen overskrifter i lokale aviser. I år ønsket vi å gjøre en bedre jobb med å skape interesse for arrangementet, både for å nå ut til nye spillere, men også for å trekke publikum til NM. Vi hadde satt opp to tribuner, så vi hadde rikelig med plass for tilskuere. Når sluttspillet startet kom det litt besøkende, så det var hyggelig. Også til finalen var det litt oppmøte, så det ble god stemning, med applaus og “knipsing”.

Når NRK stiller med TV-kamera kan noen og enhver bli nervøse, ikke minst når du prøver å spille snooker. Det var derfor spennende når kameramannen beveget seg rundt i lokalet og filmet spillere. Likedan når P1 Trøndelag hadde direkte-sending fra kjelleren, og intervjuet leder og noen spillere. Dette var morsomt, og håper folk finner det interessant.

NRK P1 Trøndelag
Innslag om NM på God Ettermiddag Trøndelag.

NRK Trøndelag
En kort videoreportasje fra NM som ligger på NRK.no.

Også Adresseavisen sendte en fotograf, og han tok seg god tid til å ta bilder under kvartfinale og finalen. Det blir spennende å se hvordan resultatet blir. Link dukker opp på Facebook når dette kommer ut.

Fotogalleri 2
Se et utvalg bilder fra turneringen, tatt av Trondheim Snooker.

Et spennende sluttspill

I 8-delsfinalene var det favorittene som gikk videre. Det var nå et spisset felt, og fortsatt 4 fra Trondheim Snooker med; en i hver kvartfinale. Dette er det så langt det beste resultatet vi har gjort i et NM. Chris Watts møtte Erik Dullerud, og selv om Erik nylig gjorde sin andre 100-serie fikk han det ikke helt til under kvartfinalen. Chris spilte også bra, og gjorde mange imponerende støt. Denne kampen er tilgjengelig i video-arkivet.

Nassim Sekat slo ut Gunder Eriksen 3-0 i en rask kamp. Det var dermed klart at Nassim skulle møte Chris i semifinalen. For Nassim var dette en mulighet til å slå ut et forbilde, og vi gledet oss til å se oppgjøret. Umar Ali gjorde også rask prosess av Asbjørn Aalberg. Asbjørn har et høyt nivå når han spiller på topp, men Umar ble for sterk denne gangen. Audun Heimsjø måtte jobbe hardt i 8-delsfinalen mot en mer våken Magnus Melien, men i kvartfinalen slo han Reidar Rundsveen 3-1.

Dermed var scenen satt for to veldig spennende semifinaler. Audun skulle møte Umar på TV-bordet, og ingen var forberedt på hvor spennende denne kampen skulle bli.

 

Sosiale medier
Følg NM via twitter og instagram, og del gjerne dine tanker med oss på #SnookerNM2017.

Audun mot Umar endte i en hill-hill situasjon, der begge bare trengte det siste partiet for å vinne. Til slutt stod det om den siste sorte, og hvis Audun senket den ville han vinne kampen. Audun kuttet ned den vanskelige sorte, men på grunn av en feil på poengtavlen ble det da uavgjort, og vi fikk en black respotted. I utgangspunktet en veldig spennende avslutning, men mens dette foregikk var det mye forvirring rundt poengtavlene som ikke stemte overens med poengene på Live Streamen. Audun vann kampen uansett på den sorte, så vi slapp videodømming, men det var veldig spennende. Nassim klarte dessverre ikke å stille opp mot Chris denne gangen, og Chris vann kampen 3-1.

Live-stream
Se alle Live-kampene i opptak.

Klokken 13:40 startet finalen. Tribunene var så og si fulle, og det var en fin atmosfære i lokalet. Det minnet meg litt om slik det er på en proff-turnering, med dempet belysning blant publikum, bare lyden av kulene som høres og ikke minst: bra spill fra begge spillerne. Etter de første 4 partiene var det helt likt, 2-2. Chris hadde kanskje spilt best, men Audun svarte også bra. Etter pausen var det derimot Chris som var overlegen. Han tok de siste to partiene, og kunne med stor ledelse i det 6 parti senke skuldrene, og spille uten press lenger. En fortjent seier for Chris Watts, og en god andreplass for Audun Heimsjø.