Nordisk Mesterskap – Dag 3 og 4 – Sluttspill

Gårsdagen startet glimrende for Norges del, da Chris, som eneste gjenværende nordmann, gruser søta brors Belan Sharif 4-0 i 8-delsfinalen. Jeg fikk dessverre bare sett tredje parti på stream (nydelig 56 serie av Chris) i en pause på ridetur med Islandshest. Med dame på tur må man få tid til litt annet enn snooker også. Rapportene fra Kjell og David var likevel tydelige i sin sak: fortjent seier til Watts, selv om «smultring» på Belan nok var litt i overkant.

Chris var nå klar for kvartfinale mot selveste Kristján Helgason. Den svært så lovende eks-proffen hadde blåst all motstand av banen, uten å ha tapt et eneste parti, fram til kvart’n.  Det var derfor en gedigen oppgave Chris skulle begi seg på. En oppgave som også skulle vise seg for stor. To serier på 50+ og en på 70+ sier sitt om spillet til Helgason, selv om Chris fikk noen småsjanser her og der.

En annen spiller det var mye snakk om før turneringen var Risto Vayrynen. Risto en kjempetrivelig Finne, nå bosatt i Geneve, som er tidligere finalist i U21 VM fra 1996. I 4-5 år etter denne bragden spilte Risto ProAm (nivået under pro-tour) turneringer hver eneste uke i GB sammen med spillere som Stuart Bingham, Ryan Day og Steven Maguire. Det sier seg selv at vi her hadde å gjøre med en tidligere storspiller, men hvilken form var han i nå, 15 år etter? Hans 117 serie i andre parti i første match, gav oss svaret. Risto pløyet gjennom gruppespillet med kun to partitap, det ene mot vår eget Audun Risan Heimsjø.

De aller fleste hadde sett for seg et semifinalemøte mellom Vayrynen og Helgason når utslagsoppsettet kom. Helgason var der allerede etter seier mot Watts, men hvor ble det av Risto? Han hadde tapt sin 8-delsfinale svært overraskende 4-0 mot Thorri Jensson fra Island. En stor seier for Thorri som ikke har kommet lengre enn kvartfinale i de tidligere Nordiske mesterskapene han har deltatt i. Med en ny seier over danskenes nr.1 Rune Kampe i kvartfinalen(4-3), var den energiske islendingen klar for semifinale mot Helgason. Her ble han i likhet med Watts, knust 4-0.

På den andre halvdelen av tablået, var det en haug med finner. Det var egentlig bare snakk om hvem av dem som ville ta seg fram til finalen. I semifinalen skulle det stå mellom Timo Salovaara og unggutten Patrik Tiihonen. Det er verd å merke seg at det kun var en hvis Tore Hansen, fra Trondheim som klarte å hamle opp med Timo før semifinalen.

I semifinalen ble den finske kjempen, Timo for lett for talentet Tiihonen (4-0) som ikke bare kan putte baller og lage serier. Han har også et vidunderlig temperament rundt bordet. Noe en viss Robin Hull har lært han?

Så ble det finale mellom Helgason og Tiihonen. Og for en finale det ble. Tiihonen tar ledelsen og blir med det den eneste i turneringen som tar parti fra islendingen. Resten av finalen skulle som ventet dreie seg om eks proffen, selv om Tiihonen yppet seg med en flott 70 serie i parti seks for å holde seg i matchen. Med en potsuksess på 90% og 92 som den høyeste serien, vinner Helgason fortjent 5-2.

For Norges del må det være lov å være skuffet over at det er bare Chris og Tore som virkelig presterer godt, selv om vi visste at det ville bli vanskelig å kopiere fjoråret med tre Norske gruppevinnere inn i sluttspillet. Hvis vi ser bort fra Helgason, viser «Wattsy» oss likevel at det ikke er milevis opp til toppen i Norden. Bare snookergudene vet hvordan det hadde endt hvis Chris hadde tapt ett parti mindre i gruppespillet, og slik sett tatt plassen til Tiihonen på nedre del av tablået. Kanskje hadde vi da sett en Nordmann i finalen? Absolutt ikke usannsynlig.

Til slutt vil jeg takke Odne for en glimrende jobb med redigering av både tekst og bilder. Antall visninger disse artiklene har fått (300-400) viser at det ikke er så dumt å skrible ned litt «gossip» fra turneringer. Det skaper en helhet og ramme rundt sporten vår. Kanskje noe å tenke på i nasjonale turneringer og, slik som NM for eksempel? Hansken er kastet…


Dette er en serie artikler som Trondheim Snooker kommer til å publisere i løpet av Nordisk Mesterskap 2017. Det er Erik Dullerud som vil skrive innleggene, og Trondheim Snooker publiserer de.
Vi håper denne serien blir spennende å følge, og ønsker våre deltagere fra Norge lykke til i turneringen.